76424.jpg

Yli 20 paikkakuntaa käsittävä Suomen kiertueemme alkoi viime viikon keskiviikkona "Kopponen & Kurvinen Show":n merkeissä Nurmijärven Satulinnassa. Meno oli letkeää ja tilaisuuden tunnelma seilasi katossa, kuten ammattilaisten lavalla ollessa pitääkin.

Show'mme jälkeen estradille kipusi lauluesityksellään tangoprinssi Janne Grönholm. Tästä jatkoimme samalla kaavalla Hämeenlinnan Satulinnaan, jossa laulupuolesta vastasi Johanna Pakonen. Paikalla oli yhteensä noin pari tuhatta komiikasta, yllätyksistä ja taitotempuista nauttinutta yleisön edustajaa.


Toisen keikan keikkahien kuivuttua pakkasimme keikka-autoomme valosetin lisäksi yli 50 kg erilaista esiintymisrekvisiittaa 6 kg moottorisahasta esiintymisasuihin ja suuntasimme kohti Joensuuta, koska itselleni oli bookattu esiintyminen Jokikone Oy:n uuden toimitalon avajaisiin.

Moni asiakas tai yleisön edustaja ei tule ajatelleeksi - eikä se heidän työhönsä kuulukkaan - miten paljon kaikkea muuta työtä ammattiesiintyjän arkeen kuuluu, kun itse lavalla nähtävä esitys. Pelkästään tällä keikkareissulla automme nieli yli 1 200 km maantietä nielemisen kestäessä yhteensä yli 19 tuntia!


Fanaattinen ympäri Suomea autolla ajaminenkin on vain yksi murto-osa siitä työstä mikä tapahtuu kulissien takana: pakkaus, valmistelu, purkaminen, valojen asentaminen, roudaus, suunnittelu, hotellimajoituksien järjestäminen, asiakkaiden palveleminen, laskujen lähettäminen jne. Itse esitys sitten tuntuukin lähinnä vapaa-ajalta ja on kokonaiskestoltaan työstä noin yhden prosentin luokkaa.

537893.jpg
Joensuun Wanhassa Jokelassa saa loistavaa asiakaspalvelua;)

Joensuuhun saavuttuamme päätimme majoittua legendaariseen Wanhaan Jokelaan, jossa ovat majoittautuneet eri vuosikymmeninä legendaarisimmat esiintyjätähtemme Olavi Virrasta, Reino Helismaahan ja Tapio Rautavaaraan. Tuolta ajalta legendoja ja Jokelassa tapahtuneita kommelluksia on varmasti satoja, mutta Wanhan Jokelan palvelutasosta ei koskaan voisi kuvitella, että ravintola / majatalo on koskaan edes palvellut ainoatakaan artistia.

Sen verran tylyä kohtelua saimme tiimimme kanssa ravintolan / majatalon tiskin takana pälyilleeltä miespuoliselta silmälasipäiseltä maailmanomistajalta, joka ei ilmeisesti ymmärtänyt, että me asiakkaina maksamme hänen palkkansa eli flooran hänen ruisleipänsä päälle;). Ongelmat alkoivat, kun ennen keikkaa yritin lainata majatalosta löytyvää silitysrautaa, jotta olisin saanut silitettyä valkoisen esityksessä käytettävän kauluspaidan:

- Kyllä, se löytyy tuolta alakerrasta, pieni hetki, tiskin takana jöröttänyt mies mainosti.

Tämän jälkeen kaveri lähti alakertaan, tuli tyhjin käsin takaisin ylös, palveli asiakkaita ja meni uudestaan alakertaan tullen jälleen tyhjin käsin yläkertaan. Tässä vaiheessa aikaa oli kulunut yli 10 minuuttia ja tiedustelin jälleen silitysrautaa, johon kaveri vastasi:

- Niin, se on tuolla alakerrassa...

En tiedä oliko kaverin tarkoitus tahallaan ilkeillä mikä ilmeisti kuuluu Jokelan imagoon ja kaupanpäällisiin palveluihin lehtijuttujen perusteella, mutta "taiteilijavittuiluvitsi/lisäpalvelu" ei silloin naurata, jos sinulla on kiire gaala-iltaan, jossa olet pääesiintyjänä siten, että yleisössä ohjelmaasi seuraa Joensuun kerma. No en siis saanut lopulta sitä silitysrautaa, joten keikka sitten tapahtui ryppyinen paita päällä.

Toinen ja vielä pahempi vittuilusessio tapahtui poislähtiessämme. Koska olemme yötyöläisiä ja keikan jälkeen ei saa millään yli kuuteen tuntiin nukuttua, menimme nukkumaan aamulla noin 7 aikoihin ja heräsimme normaalisti eli noin klo 13 aikoihin, koska tiesimme, että majatalossa ei paljon asiakkaita liikkunut ja tuskin Jokela menisi konkurssiin yhden tunnin lisäunista. Keikkakamoja ja esiintymislaukkuja oli huoneessamme sen verran paljon, että eräs naispuolinen ystävämme tuli auttamaan roudauksessa.

Alakertaan saapuessamme vein avaimen tiskille ja pyysin anteeksi, että olemme tunnin myöhässä, koska olemme yötyöläisiä, johon kaveri vastasi kovaanääneen:

- NIINPÄ! ja vielä jatkoi vihaisesti:
- JA huoneessa ylimääräisiäkin! SEKIN VIELÄ!

En viittinyt laittaa moottorisahaa käyntiin ja työntää sahan laippaa kaverin anukseen, koska ei ollut tällä kertaa aikaa putkareissulle vaan suuntasimme Helsingin kautta Turkuun.

Kaveri teki naisia ja asiakkaita loukkaavalla käytöksellään pahan erheen, koska ensinnäkin:

1) Noin ei saa käyttäytyä naisia tai asiakkaita kohtaan ja
2) toisekseen kaveri ei epäonnekseen tiennyt, että ensi kuussa olemme tulossa Joensuuhun yli 20 henkilön esiintyjätiimin kanssa ja niinkutsuttu majatalo Wanha Jokela oli majoitusvaihtoehtomme.


Suuntaamme siis Wanhaan Jokelaan vain siinä tapauksessa, jos haluamme raskaan työillan ja esiintymisen jälkeen erittäin töykeää ja huonoa palvelua, ja sen päälle vielä vittuilua;)

Eli taloudellinen menetys Jokelalle tässä tapauksessa on noin 10 huonetta * 60,00 euroa = 600,00 euroa = noin 3 600,00 markkaa, jonka kannamme mielellämme jonnekkin toiseen majoitusliikkeeseen sen lisäksi mitä kulutamme "virvoitusjuomiin" itse majoitusliikkeen baarissa;) = paljon jos laskee tiimimme koon eli 20 henkilöä, joista jokainen olisi kuluttanut baarissa vähintään 50 euroa ruokaan ja juomaan.

Näin laskettuna törkyilyn hinnaksi muodostuu yhteensä siis 1 600,00 euroa eli
9 600,00
markkaa eli kymppitonnin vittuilu;)


Seuraavaksi suuntaamme kiertueen kohti Kouvolan Tykkimäkeä, jossa veto torstaina.

75048.jpg

t Juha