Tivoli%20Sariola%20008-normal.jpg
 ”Mitä ihmettä muuta tekisin, kuin pyörittäisin tivolia? Jäisinkö kotiin hoitamaan puutarhaa? Ei vaan ole mun juttu”, Tapio Sariola naurahtaa.

Tivoli Sariolan toimitusjohtaja Tapio Sariola myhäilee tyytyväisenä tivolin kahviossa ja jutustelee rennosti tivolimiehen otteella:
   ”Olemme olleet nyt viikonlopun yli Turussa ja asettuneet taloksi. Sakkia on ollut paljon liikenteessä, koska lämmin keli on suosinut. Olemme täysin naimisissa kelien kanssa. Nyt meillä on kovat odotukset Vapunpäivälle”
   Sariolan autoletka on kiertänyt ympäri Suomea jo 125 vuoden ajan 5000 kilometrin vuosivauhtia. Nyt mukana on yli 50 työtekijää.
   ”Meillä on paljon vanhoja veteraaneja. Monet ovat olleet mukana tivolityössä yli 25 vuotta, mutta täksi kaudeksi palkkasimme kaksi uutta työntekijää. Meillä on täällä positiivinen kaaos menossa”, Sariola sanoo hymy suupielissä.

Pitkät perinteet
Tivolitoiminnan lisäksi Tivoli Sariolalla on pitkät perinteet sirkus- ja estradiviihteen saralla vaikka huvivero ja televison tuleminen 60 -luvulla meinasivat tuhota koko tivolitoiminnan.
   ”Olemme halunneet pitää perinteistä kiinni. Tälläkin kaudella meillä on mm. nukketeatteria sekä ilma-akrobatiaa. 50- ja 60 -luvuilla mukanamme kiersi myös ohjelmateltta taikureineen ja kahlekunkaineen ja olemme harkinneet sen palauttamista”
   Katselessani ympärilleni tivolialueella näen paljon lapsiperheitä, mutta siellä täällä juoksentelee laitteelta toiselle myös nuorisoa.
   ”Nuoriso on löytänyt tivolin uudestaan. Käytämme nykyään myös sosiaalista mediaa hyväksemme. Kilpailemme jatkuvasti muiden tapahtumien, kauppakeskuksien ja tietokonepelien kanssa, joten uudet keinot ovat tervetulleita”, Sariola linjaa.

Tivoli%20Sariola%20023-normal.jpg
Sari Taru ja Milka Laakso ovat käyneet tivolissa lapsesta lähtien: "Nyt odottaisimme enemmän nuorille suunnattua raisumpaa laitetta", he toteavat lähes yhteen ääneen.

Tivoli työpaikkana
Astelen ympäri tivolialuetta ja näen ihmisiä työntouhussa eri laitteilla ja myyntipisteissä. Tapaan nuorempia kausityötekijöitä, kunnes pääsen konkarin juttusille:
   ”Lähdin tivolin matkaan 16-vuotiaana ja sillä tiellä edelleen ollaan. Nautin työstäni ja minusta ei ole 8 - 16 -toimistohommiin. Nuorempana pidin tätä seikkailuna, mutta nykyään otan tämän puhtaana työnä. Tavallista työtä täällä tehdään, mutta ympäristö vain vaihtuu”, Päivi Pärsson kertoo.
   Kesken haastattelun ilmoille kajahtaa kuulutus: ”5 minuutin kuluttua yläimoissa esiintyy tsekkoslovakilainen ilma-akrobaatti Viktor Kaiser”. Samalla henkilökunta rajaa tivolialueelle nauhalla turva-alueen siltä varalta jos taiteilija sattuisi tuulessa tippumaan. Korkealle ilmaan on viritetty kireä vaijeri turvaverkkoineen, joiden ympärille tivoliyleisö kokoontuu. Lapset osoittelevat ihmeissään yläilmaan: ”Mainaako se setä tuolla korkealla kävellä”, eräskin tyttö toteaa.

Tivoli%20Sariola%20034-normal.jpg
Ilma-akrobatiaa tuulessa sokkona.

Kaiser aloittaa show'nsa musiikin säestyksellä kävellen edestakaisin vaijeilla, kunnes hän tasapainoilee tuolin päällä seisten. Yleisö kohahtaa ensimmäisen kerran. Seuraavan onkin jotain vielä hurjempaa: yksipyöräiselläajo vajerin varassa. Yleisö seuraa ihmeissään ja monet ottavat älypuhelimillaan kuvia jaettavaksi sosiaalisessa mediassa.
   Loppuhuipennuksessa Viktor laittaa silmiensä eteen kaksikertaisen näköesteen ja ajaa yksipyöräisellä sokkona vaijerin päästä päähän. Yleisö on tyytyväinen näkemäänsä, kunnes porukka purkaantuu jälleen nauttimaan tivolilaitteista.
   ”Olen elänyt tien päällä kaksi kuukautisesta lähtien. Opin taitoni isältäni ja sukumme tekee ilma-akrobatiaa kahdeksannessa polvessa. Sirkus ja tivoli ovat minulle koko elämä. Tänään oli hiukan vaarallista, koska tuuli oli niin kova. Monet ilma-akrobaatit ovat kuolleet voimakkaan tuulen johdosta”, Viktor kertoo heti esityksensä jälkeen.

Tivoli%20Sariola%20012-normal.jpg
"Tavoitteena on 4-vuotiaan tyttäreni Meean ensimmäinen karuselliajelu. Olen itse lapsena ja nuorena käynyt tivolissa ja nyt haluan siirtää perinteen tyttärelleni", Tivoli Sariolan hulinaan eksynyt Tiina toteaa.

Tunnin tivoliseikkailun jälkeen totean, että tivoli voi ja jaksaa hyvin. Tivolikävijän kokemus on erittäin monipuolinen, kun saman ja yhden vierailun aikana voi nauttia laitteissa vauhdinhurmasta, syödä hattaraa, istuskella kahviossa seuraamassa ihmisvilinää tai ihmetellä huimaa akrobatiaesitystä yläilmoissa.
    Mutta mikä on se syy miksi lapsiperheen pitäisi lähteää tivoliin?
   ”Kyllä se on ehdottomasti se, että saadaan lapset aktiivisesti toimimaan ja pois tietokoneen ja pelien äärestä. Kaikki täällä nauttivat lapsesta vaariin hyvänolontunteesta ja yhteisöllisyydestä”, Sariola mainostaa.
   Tivolivierailuni aikana eniten kuitenkin kiinnostaa mikä on pitänyt Tapio Sariolan tien päällä yhteensä 46 vuotta?
”Kyllä se on jonkinlainen vietti ja kiima mikä näihin hommiin liittyy. Luonteelujuus ja usko siihen, että ilmat pitää”.

Juha Kurvinen

Tivoli Sariola Kupittaan kentällä 4.5. saakka arkisin 16-20, Vappuaattona 14-22, Vappupäivä 10-22, Pe-La 12-20 ja Su 12-18.

Kiertueaikataulut ja lisätiedot: www.tivolisariola.fi