juhan%20af%20grann-normal.jpg
Ufomiehestä on moneksi

Olin vuonna 2002 keikalla ruokamaanikko Sikke Sumarin ja hänen miehensä Tony Ilmonin omistamassa Tony's Deli -ravintolassa Helsingin Lauttasaaressa.

Asiakkaani oli paikallinen Rotary Club, joka vietti juhlatilassa vuosijuhlaansa. Tunnelma oli arvovaltainen, kaikki kutsuvieraat olivat pukeutuneet tummaan frakkiin ja daameilla oli mitä hienoimpia muotiluomuksia. Juhlijat jakoivat toisilleen rintaan ripustettavia kunniamerkkejä, pidettiin maljapuheita kynttilänvalon loisteessa ja saipa eräs seniorijäsen myös yhdistyksen arvokkaimman kunniajäsenyyden.

Sitten tuli minun vuoroni ja astelin estradille. Asiakas palkkasi show'ni tilaisuuteen nimenomaan virallista tunnelmaa keventämään ja olin illan ainoa artisti. Aloitin puolen tunnin keikkani alkuvitsien jälkeen stand up -palloshow'lla, jonka aikana jonglööripallot lentävät ilmassa ja samaan aikaan suusta tulee ulos tarkkaan ajoitettu koominen kässsäri.

Porukka viihtyi normaalisti ja kaikki meni hyvin siihen saakka, kunnes tuli palloshow'ni Grande Finale -vaihe, jossa imitoin eri julkisuuden henkilöitä idealla: jos he heittelisivät kolmella pallolla, mikä olisi heidän tyylinsä tempussa. Imitoin Martti Ahtisaarta, Elisabeth Rehniä, Matti-Esko Hytöstä, Jari Isometsää, Marco Bjurstömiä ja Henry Saarta, kunnes tuli finaali-imitoinnin vuoro: tarkoituksena oli imitoida ufomies Juhan af Grannin heittotyyliä...

Temppussa ja sketsissä heitän kaksi palloa korkealle ilmaan, yhden pallon suuhun ja kun toiset pallot laskeutuvat, laitan ne silmieni kohdalle. Näin ollen yleisöstä katsottuna näytän isosilmäiseltä humanoidilta ja ufomieheltä. Tämä on aina toiminut ja porukka repeää, mutta...

Tällä kertaa kävikin niin, että laitoin kaksi palloa silmiini itsellenikin liian nopeasti. En ehtinyt sulkea kunnolla silmiäni. Kun kiskaisin pallot pois silmistäni, huomasin kauhukseni, että piilolinssini tarttuivat palloihin kiinni! Näköni on – 6,5, joten en enää nähnyt yhtään mitään ja olin kuin sumun keskellä eksyneenä. En nähnyt yleisöä, saati omia ilmassa lentäviä välineitäni. Yleisökin ihmetteli: hetki sitten kaverilla pysyi kaikki hallinnassa, mutta nyt yht'äkkiä mikään ei pysy kädessä.

Kaiken lisäksi show oli vasta alussa ja tulossa olivat teknisesti haastavimmat temput, kuten The Finnish Beer Trick -oluttuoppitemppu sekä moottorisahashow. Keskeytinkin esityksen ja sanoin yleisölle: ”Anteeksi, mutta mun piilonlinssit pyörii parhaillaan jossakin tuolla lattialla ja en näe mitään! Voisiko joku teistä tulla auttamaan, että saan kerättyä rekvisiittani pois?” Yleisö repesi totaalisesti!

Sain apua ja kerättyä välineeni. Vaikka show keskeytyikin, mokastani tuli illan aikana suurin ja hauskin puheenaihe ja vitsi. Show'n päätarkoitus- ylesiön naurattaminen - siis tavallaan onnistui. Lopuksi tilaajan kanssa sovimme, että tulen seuraavana vuonna näyttämään samaan juhlaan loput esityksestäni. Keikka-auto jäi Lauttasaareen ja menin kotiin Kirkkonummelle taksilla etsimään varapiilolinssejä.

Tämän kokemuksen jälkeen olen Juhan af Grann -temppua tehdessäni aina muistanut sulkea silmät!

Juha Kurvinen
likinäköinen jonglööri