K%C3%A4nnykuvia%20410.jpg
Hymy -lehden kuvaaja poseeraa mysteeerijaguarin luona kesällä 2013. Asfaltilla STIHL 020T.

Muutin muutama vuosi sitten Turun keskustan lähellä sijaitsevalle Lonttisten puutaloalueelle 1903 rakennettuun puutaloon.

Muuttokuorman purkamisen jälkeen läksin Allinkatua pitkin tutustumaan ympäristöön ja heti alussa näin tienposkeen parkkeeratun ruotsin kilvissä olevan 60-luvun hopeanharmaan antiikkijaguarin. Tupruttelin tupakkaa ja ihastelin puupaneloitua kojelautaa, kunnes viereisessä omakotitalossa asunut kuvataiteilija kertoi:
”Siinä se on nyt ollut paikallaan yli neljä vuotta. Kukaan ei tiedä omistajaa. Ilmoituksia on tehty, mutta Turun Kaupunki ei ole sitä poiskaan roudannut, koska periaatteessa se on pysäköity oikein. Pysäköintisakkoakaan ei kuulemma voi antaa, koska Jaguar on ulkomaan kilvissä.”

Koska omistaja oli ilmeisesti auton hylännyt ja ei sitä tarvinnut, ajattelin että Jaggesta saisi kelvon ja tyylikkään keikka-auton kesäksi. Tuskin omistaja pyytäisi edes paljon paalua, koska ei sitä itse tarvinnut, ajattelin. Lisäksi tunsin muutaman autoasentajan jos olisi pientä laitettavaa. Päätinkin selvittää auton omistajan.

Otin asian puheenaiheeksi lähipubissa ja tietoa tuntui olevan. Ensimmäinen sanoi: ”Siinä tapahtui neljä vuotta sitten niin, että eräs ruotsalainen miljonääri tuli naisiin Lonttisten porttoalueelle ja riitaantui reissullansa kriminaalien kanssa raha-asioissa. Mies laitettiinkin kivilastissa Aurajoen pohjaan.” Toinen pubiasiakas vielä lisäsi: ”Nyt perikunta ei löydä autoja; niitä on nimittäin lisääkin kuin vain tuo yksi Jagge.”

Seuraavana päivänä tupruttelin jällen Jaggen luona ja otin muutaman valokuvan rekisterikilvestä. Kyselin vastaantulevilta naapureilta. Yksi sanoi: ”Suomalainen omistaja asuu radan toisella puolella. Se on hylännyt auton ja ei sitä tarvitse.” Toisena päivänä koiranulkoiluttaja tiesi kertoa: ”Allinkadulla on sininen puutalo, jossa asuu vuokralainen. Käy kysymässä häneltä, koska asunnon omistaja tietää kuka Jaguarin omistaa.” Kävelin koko Allinkadun läpi, mutta en löytänyt ainoatakaan sinistä puutaloa.


K%C3%A4nnykuvia%20265.jpg
Mysteerirekkarit

Tästähän saisi hyvän Lontisten Jagge -nimisen rikosromaanin, ajattelin ja postasin mysteerikilvet FB -seinälleni ja pyysin apua. Muutaman päivän päästä seinälle tuli vastaus tutultani, joka oli soittanut Ruotsin rekisterikeskukseen: ”Rekisteritunnus on parhaillaan rekisteröity Tukholmaan Toyota Corollalle.” Mysteeri vain syveni.

Pari päivää sitten kävin tarkastamassa tilanteen; auto oli lähes viiden vuoden jälkeen mystisesti kadonnut. 

Pystytkö sinä ratkaisemaan Lonttisen Jaggen mysteerin?

Juha Kurvinen