JulkkaritVegas.jpg
Suomalainen oluttuoppitemppu kirjanjulkkareissa Turun Vegas -yökerhossa 15.3.2013

INSIDE -TIETOA JONGLÖÖRITEMPPUJEN SUORITUSTEKNIIKASTA, ALAMME PERUSTEISTA SEKÄ JOIDENKIN YLEISÖNEDUSTAJIEN HUIJAUSSYYTÖKSISTÄ
 

Parikymppisenä pentuna treenasin suomalaisen oluttuoppitempun (lopussa video tempun kotiversiosta). Alunperin sen kehitti jonglööri Seppo Leivo amerikankiertueellaan 1930 -luvulla ja myöhemmin suomalaisjonglööri Björn "Henrico" Gammals esitti sitä 50 vuotta putkeen maailman estradeilla. Itse treenasin sitä pari vuotta hernekeittopurkeilla ennen kuin se onnistui kokonaisuudessaan ekan kerran täysinäisellä tuopilla; tempun alun (heiluriliike, tuopin pomppaus ja kiipeäminen vannetta pitkin) kehitin itse ja yhdistin sen perinteiseen temppuun.

Vedin tempun YLE Aamu TV:n suorassa lähetyksessä keväällä 2013, jossa tuoppi vähän keikahti vanteen päällä ja olutta läikähti; se oli todella hyvä juttu! Jotkut ihmiset yleisön joukossa ovat nimittäin viihtymisen lisäksi vuosia syytelleet ja epäilleet: "Tuopissa ja vanteessa on MAGNEETTI!" Kysehän ei voi missään nimessä olla taidosta ja vuosikausien treenaamisesta? YLE:n lähetyksen keikahdus ja läikähdys todisti, että tuopissa tai vanteessa ei ole mageneettia. Useinhan lisäksi keikan jälkeen annan nämä välineet yleisön tutkittavaksi. Suomalaiset, eivät usko ennen kuin näkevät ja silti tämän tempun nähdessään luokittelevat tempun taikatempuksi! Tavallaan kunnia; teen sellaisen tempun, mitä yleisö ei voi uskoa todeksi!
 

Muita luuloja:
Pääasiassahan yleisö aina show'n aikana viihtyy, jännittää ja nauraa, mutta silloin tällöin törmään poruääniin. Alallammehan on jo vuosisatoja tiedetty peruslaki; et koskaan voi viihtyttää kaikkia vaikka tekisit mitä vaan aina joku suuttuu tai pahoittaa mielensä. Jotkut ovat sanoneetkin, että moottorisaha show'ssa käytettävässä moottorisahassa on feikkiterä ja terä ei pyöri vaikka näytän tuliterän terän ja terän pyörimisliikkeen - kuten Totuuden Torvet TV -ohjelmassa - heidän omien silmiensä edessä! FB:ssä jotkut väittivät kovin sanoin tempun nähtyään; "Feikkiterät, terät eivät pyöri!"

Heille voin antaa lyhyen luennon luonnonlaista; jos terä ei pyörisi, temppu olisi mahdoton, koska sahasta puuttuisi silloin keskipakoisvoima ja hyrrävoimat, ja koska sahan laippa painaa paljon ja on toisella puolella sahaa, käynnissäolemattoman sahan hettely olisi äärimmäisen vaarallista, koska se lentelee holtittomasti minne sattuu mutkikkaasti ilmassa muljahdellen itsensä ympäri - kyllä, olen kokeillut onnsitumatta siinä! Kun saha on käynnissä ja terä pyörii 2500 kierrosta minuutissa - silloin se on Mika Häkkisen sanoin balanssissa ja menee ilmassa kuin junan raiteilla. Tätäkään eräs ei uskonut vaan vänkäsi kaverini FB -seinällä; "Ei varmasti pyöri 2500 kier./min" Tämä kaveri voi vapaasti soittaa STIHL -maahantuojan varikolle sahamekaanikko Hallikaiselle, joka on digitaalimittarilla omin käsin tyhjäkäynnin kierrosluvut säätänyt. Onko tämä ihmisten viihdyttämisen tarkoitus; vänkääminen yksityiskohdista 

Välihuomautus: kun tein vuosikausien treenin jälkeen Guinness -maailmanennätyksen kolmen aidon moottorisahan heitossa Guinness World of Records -ohjelmassa, säännöt olivat niin tarkat, että Guinness lähetti edustajansa Lontoosta saakka tutkimaan moottorisahojen terien aitouden, josta tehtiin lisäksi virallinen asiakirja allekirjoituksineen ja leimoineen. Tämä toimenpide sen takia, koska säännöt sanovat: "Terien tulee olla aidot." Tämäkään ei kuitenkaan riittänyt vaan ennen ennätysyritystä minun tuli sahata kaikilla kolmella sahalla kakkosneloset poikki moottorisahan aitouden ja toimivuuden todistamiseksi. Silti muutamat katsojat kertoivat; terät eivät voi mitenkään olla aitoja ja ne eivät pyöri! Herää yksi kysymys; muoviterilläkö olisin saanut kolme paksua kakkosnelosta rikki?

Koskaan ulkomailla kymmenissä eri valtioissa esiintyessäni en ole törmännyt tällaiseen harhaluuloisuuteen ja vänkäämiseen; siellä ymmärretään, että jonglööri on jonglööri (temput ovat todellisia ilman jippoja) ja taikuri on taikuri (temput perustuvat siihen, että juju kätketään) ja että molempien ammatti on ihmisten viihdyttäminen ja show'n tarkoitus ei ole väitellä siitä mikä on totta ja mikä ei? Suomessa kuitenkin nämä ammatit sotketaan samaan soppaan; puurot ja vellit menevät usein sekaisin.

Kun näin yleisön postuvan Linanmäellä Iiro Seppäsen Show'sta lähes kaikki puistattelivat päätään tuskaisen näköisenä: "Miten ihmeessä se sen tempun teki?" Las Vegasissa törmäsin toisenlaiseen ilmiöön; amerikkalaisyleisön poistuessa David Coppefieldin Show'sta porukka oli innoissaan ja monet sanoivat: "Wau! Hieno show! Minne mennään jatkoile!?" Tiukkapipot ja tosikot En usko ennekuin näen -matraa toistavat yleisönedustajat eivät ole tätä oikein sisäistäneet; jongleerauksen, taikatemppujen, mentalismin ja muun estradiviihteen tarkoitus on yleisön viihdyttäminen, ei päänsäryn aiheuttaminen! Pääasissahan yleisö puolen tunnin aikana viihtyy, jännittää ja nauraa holtittomasti ja show'n jälkeen selkääntaputtelijoita on juhlatila täynnä - kun he vihdoin näkevät esityksen voiman livenä - mutta tämä jälkipuinti käydään usein toisssa foorumeissa kuten sosiaalisessa mediassa tai keskustelupalstoilla...

Kun mentalisti Noora Karma valloitti Suomen omalla primetime TV show'llaan syntyi laajan fanikunnan lisäksi myös Suomessa ennenäkemätön nettiraivo tuhansien kommentein ympäri eri keskustelupalstoja! Nooraa syytettiin huijariksi vaikka mentalismi nimenomaan perustuu yleisön viihdyttämiseen huijaamisen keinoin! Aivan sama jos jonglööriä syytettäisiin kovin sanoin pallojen heittelystä!

Kansan syvät rivit Suomessa eivät siis tiedä edes viihteen perusasioita. Las Vegasin viihdemaailmasta olemme käsittääkseni noin 50 vuotta jälkijunassa; stand up -komiikkakin tuli tänne perähikiälle 30 vuotta myöhemmin ja olen jopa törmännyt 25 vuoden urani aikana uskomattomaan ilmiöön; jotkut suomalaiset eivät edes tiedä mikä on jonglööri ja jos tietävät sotkevat sen lähes aina taikuriin vaikka ammatit ovat 100% täysin eri laji. Siksipä jopa monet sivistyneet ja yliopistokoulutetut ammattijournalistit ovat kirjoittaneet lehtijuttuihin ammatikseni taikuri. Hyvä esimerkki, kun olin matkailumessuilla keikalla; kaikki suomalaislapset huusivat; "Isä katso taikuri!" Ulkomaalaisten näytteilleasettajien vaahtosammuttimen kokoiset skidit sen sijaan huusivat: "Hey Dad. Look! Juggler!" Mistä sitten tämä tietämättömyys johtuu? Mene ja tiedä.

Monet suomalaiset eivät osaa lisäksi sanoa mitä eroa on sirkuksella ja tivolilla! Tähän törmäsin taas kesällä, kun eräs maisteri sainoi: "Lähdemme perheen kanssa Sirkus Sariolaan!" UGH! Älkää ymmärtäkö väärin: en ole näistä mistään pätkän vertaa katkera, turhautunut tai suuttunut vaan lähinnä äärimmäisen huvittunut. Postaukseni tarkoitus ei missään nimessä ole tilitys - apua, tällaisia vääryyksiä alamme joutuu kokemaan; yleisöhän aina viihtyy - vaan päinvastoin avoin tiedottaminen alamme sekä jonglööriviihteen perusasioista.

Takaisin bissetemppuun:
Myöskin on joskus syytetty, että käytän siimaa tai liimaa. Epäilijoille voin todeta: jos tuopissa tai vanteessa olisi mageneetti, siimaa tai liimaa, silloin temppu olisi fysiikan lakien mukaan mahdoton! Miten tuoppi pomppaisi alhaalta vanteen yläosaan ja miten se vierisi vannetta pitkin ylöspäin mageetin tai liiman kanssa = ei mitenkään! Tämän nyt luulisi tajuavan alle kouluikäinen lapsikin ja varmasti tajuavatkin tai ainain näyttävät tajuavan, olehan monesti esittänyt saman tempun lastentarhoissa Pommacilla. Mageneettihan päivastoin nimeomaan p y s ä y t t ä i s i tuopin liikeen! Eikö porukka tiedä edes fysiikan peruslakeja? Temppu perustuu 100% keskipakoisvoiman (heiluriliike alussa), maan vetovoiman (pomppuliike) ja hyrrävoimien (pyörimisliike lopussa) hyödyntämiseen.

En selittele, puolustaudu tai yritä millään tavalla korostaa taitavuuttani, kunhan vain t o t e a n... tarkoituksenani tiedottaa.

Nämä asiat opetettiin käsittääkseni jo ala-asteella ja jos magneetti olisi sotkeamassa näitä luonnonlakeja, temppu menisi reisille = saatte itse kokeilla. Itselläni meni ammattijonglöörinä pelkästään tässä tempussa ideasta estradille reilut kaksi vuotta, joten tässä teille uusi temppu harjoiteltavaksi; ennenkuin alatte edes sitä koittamaan pitää arvioni mukaan olla vähintään 10 vuoden vankka jonglöörikokemus taustalla, olkaa hyvä!

Jos joku epäilijöistä onnistuu tekemään edes tempun alun niin että täysinäinen tuoppi ei lentele pitkin seiniä oluen ja tuopin sirpaleiden lennellessä ympäri kämppää, lupaan tarjota kaljan jos toisenkin! Tässä tempun kotiversio treenimateriaaliksi: ;)

https://www.youtube.com/watch?v=mw4wCSUnW-o

Juha Kurvinen

P.S. The Finnish Beer Trick -temppua olen esittänyt jokaisella keikalla vuodesta 1993 lähtien.

P.S.S. Jos olen ollut vetämässä temppua lastenkeikoilla, asiakas ei luonnollisesti hyväksy show'ssa käytettävää olutta. Asiassa on kuitenkin mielenkiintoinen ongelma; temppu ei nimittäin onnistu millään limonadilla, koska kun limonadin kaataa kolpakkoon, siitä ei muodostu vaahtokerrosta. Vaahtokerroksen puuttuminen sen sijaan aiheuttaa sen, että tuopin hyppäysvaiheessa - tuoppi lentää alhaalta vanteen päälle - tuopin laskeutuessa ja iskiessä puuhun kiinni, 1/3 -osa limonadista roiskahtaa iskun voimasta ulos tuopista lattialle ja puuvanteen päälle tehden vanteen niin tahmeaksi, että tuoppi ei enää "kiipeä" vanteen reunaa pitkin, jolloin koko temppu on teknisesti mahdoton toteuttaa.

Kun tuopissa sen sijaan on vaahtoa, vaahtokerros suojaa nesteen roiskumista. Tämä on joskus ongelma myös aikuisten keikoilla oluen kanssa jos kaataa oluen tuoppiin varomattomasti ja kiirehtien niin, että vaahtoa muodostuu liian vähän. Siksi kaatelenkin ajan kanssa.

Keksin tähän pulmaan kuitenkin aikoinaan helpon ratkaisun; ostan kaupasta sekä olutta, että Pommaccia. Juon Pommacin ja kaadan limonadipullon täyteen olutta. Väri on sama ja vaahtoa tulee. Kukaan ei huomaa eroa ;)