stihl-chainsaws-warriors-3-small-27233.j

Joskus moottorisahajonglöörin urallani olen törmännyt huijaussyytöksiin. On mm. väitetty, että sahoissa ei ole terävät terät (viimeksi tänään) ja että terät eivät pyöri ollenkaan. Tästä johtuen tässä faktat:

Moottorisahojen terien terävyys on tarkkaan mainittu Guinness Wolrd Records -ennätystenkirjan säännöissä. Terän on oltava aito/terävä ja kahden virallisen valvojan on tutkittava kaikki terät. Tutkimuksen lisäksi jokaisella sahalla on sahattava lankku poikki. Ekassa ennätyksessä vuonna 1999 virallinen valvoja tuli Lontoosta saakka tutkimaan kaikkien kolmen sahan terät, ja että kaikki meni sääntöjen mukaan. Sahasin lisäksi kaikilla kolmella sahalla kakkosneloset poikki. Se näkyi lähikuvissa Nelosella pyörineessä Guinness -TV -ohjelmassa (tulossa YouTubeen lähiakoina).

Toisessa ME -tuloksessa (52 heittoa kolmella sahalla) Helsingin Kaapelitehtaalla oli paikalla kaksi virallista valvojaa ja teristä tehtiin todistusasiakirja allekirjoituksineen. Sen lisäksi sahasin kaikilla kolmella Echo -sahalla kakkosneloset poikki ja tämä näkyy videolla. Tästä huolimatta aina silloin tällöin törmään silti syytöksiin, että terä ei olisi aito? Miten ihmeessä sitten feikkiterällä pystyn sahaamaan lankkuja poikki ja pystyn selviämään useammasta lähitutkimuksesta, jossa valvojat sormella kokeilemalla tarkastavat terien aitouden? Keikoilla silloin tällöin kysyn: "Kuka tietää moottorisahoista?" Aina löytyy ja pyydän heidät lavalle tarkastamaan sahojen painon, aitouden ja terän.

Läpihuutojuttu

Guinness World Records -ennätyksiä ei lisäksi tehdä tosta noin vaan. Ensinnäkin kun päättää yrittää tehdä jonkun lajin ennätyksen, on anottava ennatysyritykseen kirjallisesti lupaa pääkonttorilta Lontoosta. Hakemuksessa on selvitettävä mm. ennätyksen yrittäjän kaikki taustat ennätysyritykseen liittyen. Hakemuksen käsittelyssä menee noin kaksi kuukautta ja jos lupa ennätysyritykseen annetaan, sen jälkeen vasta Lontoosta lähetetään sen hetkiset lajin säännöt sekä vaatimukset sille, että ennätys voitaisiin edes hyväksyä.

Hain viikko sitten lupaa tehdä kolmas maailmanennätys ja lupahakemuksen tiedotteessa oli yli kymmenen sivuinen selvitys ja vaatimuslista asioista, joiden on täytyttävä, jotta ennätys otetaan huomioon ja kenties kirjaan. Pitää olla mm. todistus terien aitoudesta, koko suoritus videoituna USB -tikulle, lähikuvaa teristä (video), valokuvia suorituksesta ja valokuvia teristä. Lisäksi on oltava kaksi ulkopuolista todistajaa, jotka pitävät kirjallista LOG bookia englanniksi koko suorituksen ajan, jonka lisäksi he tekevät kirjallisen kokonaisselvityksen Lontooseen. Suorituksessa on lisäksi oltava ajanottaja sekä heittojen laskija, joten ennätysyrityksissä ei ole kyseessä ihan yksinkertainen läpihuutojuttu. Tästä rulianssista jos selviää feikkiterien kanssa niin on kyseessä todellinen taikuri!

Vastoin luonnonlakeja

Toinen myytti ja harhaluulo johon silloin tällöin törmään; terät eivät pyöri! Tähän väitteeseen törmäsin mm. esiintyessäni moottorisaha show'n merkeissä Totuuden Torvet -ohjelmassa. En tiedä minkävahvuisia silmälaseja näiden väitteiden esittäjät käyttävät, mutta ainakin oman televisioni kuvaruudulla terien hurja pyörimisliike (2500 kierrosta/min) laipan ympärillä näkyi selvästi, kuten kaikissa muissa TV -keikoissakin (mm. Älä Katso ja Ennätystehdas).

Itse asiassa jos terät eivät pyörisi, niiden heittäminen olisi vaarallisempaa, koska silloin sahoista puuttuu kokonaan keskipakoisvoima ja hyrrävoimat. Nämä luonnonlait ovat juuri ne seikat, jotka pitävät sahan ilmalennon aikana Mika Häkkisen sanoin: "balanssissa." Olen kokeillut sahojen heittoa niin, että terät eivät pyöri jolloin sahat lentelevät minne sattuvat ja homma muuttuu vaaralliseksi.

Miten sitten treenissä?, monet ovat kysyneet. Silloinhan terät eivät varmasti pyöri? Terien pyöriminen helpottaa temppua huomattavasti, joten treeneissä ne myös luonnollisesti pyörivät. Kun treenailin ME -suorituksia, käytin metsurin viiltojuoja-asua metalikärkisine turvakenkineen, kypärineen ja hanskoineen. Normaalitreeneissä mennään farkuilla ja farkkurotsilla.

Että näin. Toivottavasti hommaan tuli nyt selvyys. Jos joku vielä väittää vastaan niin ohjaan tälle sivulle, jotta voidaan välillä puhua jostakin muustakin + että suomalaisena moottorishaajonglöörinä en kehtaisi esiintyä feikkiterillä kuten useat kollegani todistetusti ulkomailla. Eikös se ole yleisön pettämistä?

Lähes kaikki yleisöstä ovat sisäistäneet homman juonen; estradiviihdeohjelman ainoa tarkoitus on sen hetkisen yleisön viihdyttäminen. Eikö siis tällaisen marginaalisen väittelyn sijasta kannattaisi keskittyä esityksistä nauttimiseen?

Juha Kurvinen