129903.jpg
Kopponen jaksaa hymyillä vaikka hengenlähtö on kohta lähellä...

Extreme-taikuri ja läheinen yhteistyökumppani Jori A. Kopponen hätkähdytti jälleen kerran Raumanmeren Juhannuksen kymmeniätuhansia katsojia selviämällä elossa hurjasta räjäytystempustaan.

Pääsin seuraamaan kaikkea valmistelua ja itse temppua paraatipaikalta, koska tällä kertaa toimin Kopposen henkilökohtaisena avustajana pitämässä huolta esiintyjän yllättävistä tarpeista. Aikaisempina vuosina olen ollut itse keikalla RMJ:ssä noin 4 kertaa mm. Ville "Darude" Virtasen ja Jaakko "JS16" Salovaaran tulijonglöörinä sekä omalla show'lla Macano Beach -ulkoilmadiskossa, joten tällä kertaa oli todella mukavaa vain nauttia tunnelmasta avustuksen lomassa:)

Kopponen on aikaisemmin tullut tutuksi kansainvälisen tason estradi- ja taikaesityksien lisäksi hurjista pako-, pakkopaita- ja räjäytystempuistaan, mutta vuoden 2006 Juhannuksena luvassa oli jotakin vielä hurjempaa:

- Jorin tarkoitus ei ollut paeta dynamiitilla täytetystä arkusta vaan yksinkertaisesti SELVITÄ ELOSSA räjähdyksestä!

Tempun valmistelu ja merelle vedettävän räjäytyslautan lataaminen aloitettiin hyvissä ajoin jo torstaina vaikka esitys tapahtui vasta lauantai-iltana parhaaseen menoaikaan noin klo 21:00. Jorin taustatiimissä oli itseni lisäksi useita rajähdysexperttejä ja turvallisuusalan ammattilaisia varmistamassa, että kaikki mahdollinen tehdään oikein ja että kaikki turvallisuusriskit minimoidaan.

Itse taiteilija aloitti temppuun valmistautumisen ja tiukan keskittymisen noin 2 tuntia ennen h-hetkeä pukemalla päällensä moottoripyöräasun. Tämän lisäksi tempussa käytettäisiin lisäksi ainoastaan moottoripyöräkypärää pään suojana räjähdyksen paineaallon johdosta. Merelle vedetylle lautalle ja itse arkkuun, jossa taiteilija makaisi, oli asennettu useita kiloja dynamiittia. Temppu perustuu sille ajatukselle, että jokaisen räjähdyksen keskipisteessä on ns. "tyyni kohta", jossa räjäytys tai paineaalto ovat heikompia. Aivan samoin kuten esim. pyörremyrskyn keskuksessa on täysin tyyntä.

129908.jpg
Useat turvamiehet saattoivat hurjapään esiintymispaikalle

Kopponen lähti liikkeelle backstagelta noin 10 minuuttia ennen tempun alkua useiden turvamiesten raivatessa tilaa festivaalijuhlijoilta. Samaan aikaan RMJ:n virallinen juontaja Simo Frangen aloitti tempun esittelyn ja hehkutuksen. H-hetki lähestyi ja tunnelma oli katossaan.

Viimein lautalta lähti vesiskootteri hakemaan rannassa odottanutta huimapäätä ja mies pääsi matkaan. Perillä Jori laittoi kypärän päähänsä ja asettui laatikkoon makaamaan. Avustajat ja tekninen henkilökunta poistuivat lautalta ja jopa Simo Frangen hiljeni, joka jo itsessään on poikkeuksellinen saavutus. Alkoi räjähdyksen merkki- ja varoitusääni:

- Piiiiiiiip, piiiiiiiip, piiiiiiip, piiiiiiip, piiiiiiiiip, piiiiiiip ja
- BANG!!!

Lautan ja laatikon osasia lenteli ilmassa ison räjähdyslieskan saattelemana, jota seurasi täysi hiljaisuus... Oliko esiintyjä elossa? Vielä ei mitään liikettä ja esiintyjä makasi paikallaan, mutta pikkuhiljaa jäsenet alkoivat liikkua ja Kopponen nousi hitaasti ja varmasti tolpilleen ja nosti molemmat kätensä pystyyn. Jälleen yksi hurja onnistunut show! Mitä onkaan luvassa ensi vuonna? Tervetuloa katsomaan ja ottamaan selvää...

Kopponen kertoi tempun jälkeen fiiliksistään: "Paras vaihe tempussa on itse räjähdyshetki, koska paineaalto tuottaa noin puoleksi sekunniksi orgasmintapaisen tunteen"

129909.jpg
Elossa on helppo hymyillä! Jos olette nähneet
Stanley Kubrickin ohjaaman ja Jack Nicholsonin tähdittämän HOHTO -elokuvan tiedätte, että herra Kopposen ilme ei eroa yhtään päähenkilön ilmeestä silloin, kun hän menee kirveen kanssa ovesta läpi.

Muuta viihdettä
Työn puolesta lähes kaikki bändit on jo nähty useaan otteeseen, joten ne eivät oikein innostaneet, koska maailmassa on olemassa myös muuta viihdettä kuin musiikki. Perjantaina porukan sai itseoikeutetusti liikkeelle LORDI, joka kokosi kaikki kynnelle kykenevät laulamaan: Hard Rock Hallelujah! Itse fiilistelin mukana ja leikin mielikuvissani olevani Kauppatorin torijuhlissa, koska ne jäivät ulkomaanmatkan johdosta väliin.

Backstagella Lordin tuttu esitteli meidät toisillemme, jolloin Lordi tokaisi möreällä ja matalalla äänellään punaiset silmät vilkkuen: "Ahaaa... Ahaaa... Sinä... siis Sinä olet se moottorisahamurhaaja!

129906.jpg
Mr. Lordi ja legendaarinen Jari "The Pink" Koponen Rauman yössä

Bändien sijasta tiimiämme kiinnosti eniten SOHO -erotiikka-alue ei niinkään ammattistrippareiden johdosta vaan siksi, koska tämän hetken Suomalainen ykköskoomikko esiintyi siellä. Stand up -koomikko Ismo Leikola ja hänen kahtena päivänä tekemänsä show on yksi parhaista stand up-esityksistä mitä olen koskaan nähnyt. Ja olen nähnyt satoja koomikoita livenä Suomessa ja ulkomailla.

129907.jpg
Koomikko ja kitara. Ismo yllätti yleisönsä täysin...

Monilla ja varsinkin uusilla koomikoilla on tapana esiintyä erittäin ylienergisesti ja välillä jopa huutamalla, joka saattaa myös johtua jännityksestä tai kokemuksen puutteesta. Tehdään kaikki nopeasti, ylienergisesti, räyhäämällä ja pomppien kuin sinappia olisi anuksessa. Show on silloin ikäänkuin teennäinen ja näytelty ja yleisö huomaa sen. Myös monet ammattilaiset sortuvat tähän tai ovat tietoisesti "räyhäämis" tyylin valinneet.

Mutta Ismolla pelkkä show'n aloitus kestää useita minuutteja tyyliin: Ismo tässä terve, tuotanoin... niin... siis... Oma teoriani on, että Ismo aloittaa tahallaan huonosti, ikäänkuin vaivihkaa. Ja yhtäkkiä porukka huomaa nauravansa vatsalihakset räjähdyspisteeseen.

Ismon salaisuus koomikkona on se, että hän antaa itsestään sellaisen vaikutelman ettei esitä mitään. Hän on tavallinen jätkä, joka tulee kertomaan hassuja juttuja. Mutta totuus on varmasti toisenlainen. Jokainen juttu on mietitty ja käsikirjoitettu tarkkaan ja ajoitus on hiottu kohdalleen.

Ismo Leikola sai show'llaan satapäisen festarijoukon ulvomaan naurusta. Eräs katsoja tippui punclinen jälkeen jopa pöydältä. Ismo esitti lisäksi 2 yleisön vaatimaa encorea tyyliin: "Ismo, Ismo, Ismo, we want more!", joista toinen yllättäen kitaran kanssa. Jotakin uutta...

Toivottavasti RMJ ja Riku Räsänen jatkaa myös ensi vuonna SOHO -ideaa ja nimenomaan stand up -komiikan käyttöä festarikansan hyödyksi. Saattaisi tehdä myös hyvää, jos samalla stagella nähtäisiin muuta estradiviihdettä. Toimisi 100%:n varmuudella.

86363.jpg
t. Juha
www.juhakurvinen.com