Hodorkowski-normal.jpg
(Suomi - Venäjä 3-1! Yleisön lisäksi myös Venäjän johdolla hymy hyytyi VIP-katsomossa. Putinilla hyytyi hymy myös silloin, kun kerran eräs asiakkaani; Venäjän rikkain öljykeisari alkoi tukea vaaleissa Putinin päävastustajaa. Oljymies lähetettiin vankilaan Siperiaan kärsimään tuomiotaan "veropetoksista")

Huikee matsi tänään! Toivottavasti myös Hannu Hanhi -Ruotsi kaatuu! Matsia katsoessani tuli mieleen muutamia keikkoja, joiden aikana on ollut kunnia tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa. He ovat vanha kulttuuri ja arvostavat kirjallisuutta, taidetta ja jopa sirkustaidetta pilviin saakka, onhan Moskovasa maailmakuuluu sirkuskoulu.

Siksipä minut on silloin tällöin palkattu viihdyttämään heidän tilaisuuksiinsa. Asiakkaina uusrikkaat venäläiset ovat erittäin asiallisia, korrekteja, mutta samalla myös välillä suuruudenhulluja varsinkin jos rahaa on liikaa millä mällätä. Lisäksi he ovat äärimmäisen avokätisiä; keikkaliksat hipovat pilviä ja cloce up -taikurit saavat satojen eurojen tippejä pelkästään yhdestä hyvästä tempusta.

Toisaalta voisimme kysyä myös itseltämme; jos meillä olisi 300 miljoonaa pankkitilillä niin lentelisimmekö silloin yksityskoneella ympäri maailmaa vai asuisimmeko vaatimattomasti maaseudulla mummonmökissä pidellen kynttilää vakan alla?

Tämä oli ensimmäinen keikkani venäläisten palveluksessa ja tässä siitä pieni stoori:

Saariselkä 2005:

Istuin lentokoneessa kollegojeni kanssa. Ympärilläni istuivat taikuri Jarmo Luttinen, akrobaatti Kari Hasanen sekä hulavanne-akrobaatti Cia Cranger. Olimme menossa esiintymään venäjän rikkaimman yksityishenkilön jouluillallisille. Paria viikkoa ennen minulle oli soittanut miljardöörin venäläinen Suomen kontaktihenkilö ja olimme sopineet, että asiakas haluaa maksaa kolminkertaisen keikkaliksan lisäksi kaikki lennot ja hotellihuoneet.

Saavuimme Saariselälle ja kentällä vastassamme oli energinen ranskalaisen TWO -yhtymän pääjärjesäjä Georges Connet. Kättelimme ja taksimatkan aikana Georges kertoi, että hetkeä aiemmin yksi asiakkaan yksityiskone oli laskeutunut Lontoosta ja toinen Moskovasta, joista oli purkautunut kentälle odottaviin mustiin luksusautoihin asiakkaan lähisukululaisia. Lisäksi koko Saarisekä oli täynnä päätähden hovin henkilökuntaa turvamiehineen ja kokkeineen, ja oman henkilökunnan lisäksi oli tilattu palveluita pariltakymmeneltä suomalaisyrittäjältä porofarmareista pitopalveluihin.

Menimme harjoituksiin esiintymipaikalle ja moottorisahani nähdessään Georges kauhistui:
”Et saa esittää sahatemppua sisällä, se pitää siirtää ulos”
”Miksi ihmeessä en.`Aina ennekin sen olen sisällä esittänyt?”
”Turvallisuuden vuoksi. Paikalla tulee olemaan myös lapsia”
Menimme ulos tupakalle ja Georges jatkoi:
”Olemme tässä kaksi viikkoa täällä paikanpäällä järjestelleet tätä illallista ja meillä ei ole varaa siihen, että sahan tippumisesi pilaisi illan. Kun porukka tulee illallisilta ulos niin tule yllätyksenä tuolta pimeästä mestsästä. Käynnistä sahasi, jolloin laitamme esiintymismusiikkisi soimaan. Äänentoisto on asennettu piiloon tuonne metsään”
Lupasin noudattaa ohjeita, jolloin avoin Georges jatkoi:
”Tässä on ollut viimepäivät hässäkkää. Asiakkaan edustaja ilmoitti, että he haluvat juhlaan täytetyistä eläimistä koostuvan metsähuoneen. Saarisellällä ei ollut tarpeeksi täytettyjä eläimiä, joten olemme tiimini kanssa lennelleet helikopterilla ympäri Lappia niitä ostelemassa” Georges veti henkosia savukkeestaan ja jatkoi”Ja tänään saimme tietää, että suvun lapset haluavat leikkilentokoneita. Niitä ei mistään Saariselältä löytynyt, joten jouduimme hakemaan helikopterilla Rovanimeltä saakka.”

Päivittelin Georgesin tarinaa ja lähdin pukuhuonetiloihin lämmittelemään ja laittamaan esiintymisvälineitäni kuntoon. Pukuhuoneeseemme tuli hovimestari, joka sanoi:
”Yleensä en mitään puheita pitele, mutta nyt pitää mainita, että teillä on täällä pukuhuoneessa käytössänne korikaupalla Crystal -shamppanjaa, joka on maailman ainoa shamppanjapullo, missä on tasainen pohja. Se kustantaan reilut 1000 euroa pullo, joten nauttikaa antaumuksella.”


Saariselk%C3%A4-normal.jpg
(Saariselkä on yksi venäläisten suosikkikohteista)

Keikkamme lähestyi ja päätähdet lapsineen valloittivat juhlasalin. Tervetulomaljan, puheiden ja alkupalan jälkeen taikuri Luttinen aloitti ohjelmistomme, koska hän osasi hyvin venäjää. Hän toimikin juontajanamme ja juonnon lomassa hän aloitti oman taikaohjelmansa esittelemällä lapsille narun. Lapset juoksivat innoissaan näyttämölle ja kiskaisivat narun Luttisen kädestä itselleen. ”No ei tehdä sitten temppua narulla. Tässä mulla on ilmapallo...” Luttinen sanoi ja venytteli pitkää palloa aikeenaan tehdä siitä lapsille ilmapalloeläin. Tämänkin lapset heti repivät esiintyjän kädestä pois. Vanhemmat eivät estäneet, koska lapsille oli opetettu, että he saisivat mitä vain haluaisivat. Luttinen keskeytti esityksensä ja takahuoneessa ihmettelimme, mitä ihmettä keksisimme juonnoksi ennen omaa esitysäni, että lapset pysyisivät aisoissa.

Pääruoan aikana esiintyi Cia Granger, joka loppuhuipennuksessa pyöritti kymmeniä hulavanteita vartalonsa ympärillä. Sitten tuli vuoroni ja Luttinen oli keksinyt ratkaisun: 
”Seuraavana tulee vaarallinen esitys” Tämän sanottuaan useat ovilla päivystäneet turvamiehet tummissa puvuissaan alkoivat siirtää lapsia juhlasalin takaosaan. Sain aloittaa ohjelmanumeroni rauhassa.

Ensin esitin stand up -komiikkaa englanniksi yhdistellen käsikirjoitukseen koomista palloheittelyä. Sitten alkoi varsinainen show ja musiikkini lähti soimaan. Taiteilin hopeakeiloilla ja esitin suomalaisen oluttuoppitempun, joka on keksitty 1940 -luvulta. Sitten pyöritin kroppani ympärillä samassa rytmissä yhdeksää rengasta, jonka jälkeen lähdin kaikkien yllätykseksi yleisöön etsimään avustajaa. ”Urhrini” olin valinnut jo aikasemmin ja astelin kohti asiakkaan pöytää, kunnes kiskaisin hänen vaimonsa toiseen käteen käsiraudan.

Tätä temppua käytin usein koomisella ajatuksella: Nyt sain ”vapaaehtoisen” avustajan, jolle yleisö yleensä nauroi vapaantuneesti. Nyt ei kuitenkaan naurettu vaan turvamiehet ottivat minua kohti rivakoita askeleita. Menin lähes paniikkiin, otin käsiraudan välittömästi pois vaimon kädestä ja keskeytin show'n sanomalla:

”Tämä on vain osa show'ta, rauhoittukaa” Turvamies oli ensin hämillään, kunnes uskoi ja sanoi:”Voit jatkaa”

Selkkauksesta huolimatta vaimo suostui avustajakseni ja lähdimme kävelemään kohti estradia. Georges juoksi vierelleni ja kuiskasi korvaani: ”Et sitten varmasti lopuksi suutele naista huulille, kuten näkemässäni mainosvideossa. Ja ne muut härskiydet myös pois”.Puin estradilla vaimon päälle eirityisvalmisteisen tempputakin ja leopardikuvioisen stetsonin. Esiintymismusiikki alkoi ja tungin käteni takin hihoista niin, että näytti siltä kuin vaimo temppuilisi. Heiluttelin käsiä koomisesti ja venäläisyleisö alkoi rentoutua. Heittelin sen jälkeen heittohuiveja ja palloja, ja loppuhuipennuksessa kaivelin olevinaan naisen rintavarustusta ja käännyin selin. Kun käänyimme takaisin pyörittelin käsissäni valkoisia rintaliivejä, jotka heitin yleisöön. Porukka nauroi jo vapautuneesti. Saatoin naisen takaisin paikalleen ja olin onnellinen, että olin elossa.

Loppunäytöksestämme vastasi akrobaatti Kari Hasanen ja venäläisyleisö alkoi nauttia olostaan. Tunnelma kohosi asteittain, koska myös vodkaa kului paljon. Itse en päässyt takahuoneessa nauttimaan Crystal -shamppanjaa, koska olisi vielä loppuhuipennuksen vuoro. Odottelin pari tuntia, jolloin Georges tuli sanomaan: ”Nyt alkaa olla aika, mene metsään piiloon sahoinesi” 

Seurasin pimeässä metsässä, kun koko juhlasakki kokoontui juhlatilan eteen. Aloin hoiperrella sahoineni kohti seuruetta, joka oli yllättynyt. Kiskaisin sahani käytiin ja esiintymismuusiikki alkoi pauhaamaan metsään piilotetusta äänentoistolaitteistosta. Temppuni jälkeen useat huusivat ei niin suomalaiseen, mutta tyypilliseen venäläiseen tapaan (venäjällä on pitkät sirkusperinteet ja sirkustaiteilijoita arvostetaan) ”Bravo”, jonka jälkeen taivaalla alkoi räjähdellä. Alkoi uusi musiikkikapple, jonka tahdissa ilotulitus täytti taivaan. 10 minuuttia ilotulitusta ja niiden yläpuolella hehkuvia revontulia seurattuani totesin itselleni: taas on jälleen koettu yksi once in a lifetime -kokemus.

Seuraavana iltana asiakaan vaimo halusi palkita kaikki järjestelyihin osallistuneet yrittäjät järjestämällä juhlaillallisen. Illalliselle kokoontui värikäs sakki ja ryyppäyksemme lomassa aloimme paremmin tutustua Georgin kanssa. Hän kiitteli useaan otteeseen esityksestäni ja kertoi, että hänellä oli Ranskan Saint Tropezissa yritys, joka järjestää juhlia vain miljonääreille, presidenteille ja maailmanähdille.
”Sinulle tulee olemaan vielä käyttöä” hän mainosti
Toisella puolellani istunut porotilallinen sanoi:
”Halluukko uuven porontaljan?”
”Paljonko maksaa?”
”Ei se mittään maksa. Sanot vuan mikä on hotellisi, tuon vaikka huomen kuuen aikaan”
En uksonut humalaisen miehen höpinöitä, mutta seuraavana iltana menin kylpylahotellini pihalle savukkeelle. Ja sieltä tuli tutun näköinen mies moottorikelkallaan karvahattu päässään istuen porontaljan päällä.
”Tässähän tämä. Ja semmonen juttu, että jos artistiseuruveessa halluutta tulla safarille niin tässä korttini, ei maksua pyyvetä”
Otin kortin ja olin ihmeissäni lappilaisten vieraanvaraisuudesta. Ei tälläistä etelässä ollut.

Pari viikkoa keikan jälkeen Goerges Connet soitti Ranskasta ja kyseli hintoja ja vapaita päivämääriä. Keikkoja olisi tulossa Englantiin, Ranskaan, Italiaan ja Venäjälle.

- JK