33017.jpg
Moottorisaha lentää Pohjois-Korean Kansanarmeijan 4000 katsomopaikkaa sisältävän sirkuspalatsin TV-näytöksen harjoituksissa Pjongjangissa vuonna 2014.

Pohjois-Korea on ollut mediassa tapetilla; Kim Jong-unin katoaminen, loikkarin paljastukset, Jong-il Kim:n japanilaiskokin paljastuskirja, avustustyöntekijöiden tilanneraportti nälänhädästä sekä Kim Jong Un 김정은:n tuore comeback lastentarhakierrokselle ja hävittäjän ohjaimiin valtiollisella TV-kanavalla.

Tässä YLE Aamu TV:n haastattelu, joka kertoo meidän reissusta Pjongjangiin. Myönnän, että hiukan jännitti; suora lähetys ja katsojamittarin mukaan 320 000 silmäparia. P.S. Nukkunut en ollut ollenkaan (lähtö Turusta oli 04:00) ...


http://areena.yle.fi/tv/1863692
 

Ja vielä taustatiedoksi: kulisseista...
YLE Aamu TV -keikka oli monestakin syystä elämäni haastavin keikka, mutta tulipahan tehtyä! Ensinnäkin siellä pitää olla niin aikaisin - klo 06 aamulla ja Turusta ajaa 2 tuntia, herätys 03 - että 
yöihmisenä en saanut nukutuksi silmällistäkään ja jonglöörille nimenomaan nukkuminen ja kondiksessa/hereillä oleminen on erityisen tärkeää koordination johdosta. Muutenkin en ole juuri koskaan aamuisin heittänyt keikkaa - keikat ovat aina illalla ja yöllä - koska aamulla kroppa ja koordinaatio ei ole vielä herännyt.

Toisekseen aluksi kieltäydyin haastattelun jälkeisestä esityksestä jyrkästi. Syy: miten pystyn rennosti keskittymään haastatteluun, jos heti sen jälkeen pitää tehdä mielestäni teknisesti yksi maailman vaikeimmista jonglööriliikeistä, jossa yhdistetään samaan lyhyeen temppuun kaikkia kolmea jongleerauksen lajia; heitto-, tasapaino- ja hyrräjongleeraus. Sanoinkin toimittajalle, että jos temppu pitää väsätä niin olen ihan pihalla haastattelun aikana, kun pitää haastattelun lomassa visualisoida temppua ja keskittyä siihen = miten pystyn keskittyä monimutkaisiin yllättäviin kysymyksiin suorassa lähetyksessä ja rentoon jutusteluun? Sanoin vielä toimittajalle puhelimessa: "Sama asia jos Kimi Räikköseltä kysyttäisiin F1-osakilpailun lähtöviivalla 30 sekuntia ennen starttia monimutkaisia kysymyksiä maailmanmatkailusta." Toimittaja ymmärsi ja heltyi, kunnes...

Pari päivää ennen lähetystä toimittaja soitti: "Tuottaja vaatii tempun. Ja nimenomaan sen kaljatempun!" Päätin sitten lopulta luovuttaa ja ylläkuvatuista seikoista johtuen koko temppu meinasi mennä vituiksi - mentiin ihan veitsenterällä, kuten tiesin jo etukäteen; muutenkin aamukeikka ja suora lähetys ovat jokaiselle jonglöörille se pahin painajainen. 

YLE on Suomen arvostetuin ei kaupallinen media ja sen näki; juuri painosta tullut kirja ei saanut missään nimessä olla näkyvillä ja sitä ei edes mainittu. Huippu kuitenkin saavutettiin, kun toimittaja käski: "Tuo kaljapullo. Käänä se nurinperin, että etiketti ei näy. Pidä sitä kädessäsi lisäksi niin, että etiketti peittyy."

Pakettini oli kasassa; olin saavuttanut rennon fiiliksen ja tiesin miten ja millä tyylillä vastaan, kunnes... 15 sekuntia ennen suoraa lähetystä toimittaja alkaa neuvoa: "Muista sitten kertoa ja vastata esimerkein ja ja ja..." Ja samaan aikaan studio-ohjaaja laskee; 5, 4, 3, 2...

Katastrofin ainekset olivat olemassa, mutta selvisin koitoksesta! En selittele, kunhan totean mielenkiitoisista tapahtumista kulissien takaa. Lämpiössä tapasin sentään Pirkka-Pekka Peteliuksen, joka ennen Pohjois-Korea -osuutta oli kertomassa lintuharrastukestaan ja luonnon heräämisen kauneudesta. Että semmoista.

Juha Kurvinen